7 идеи за живот с грижа към природата

В листата за целите ни през новата година едно от челните места заема грижата за природата. Топлите зими, наводненията, замърсяванията на земята и въздуха, пожарите и ураганите присъстват все по-често в ежедневието ни. Това кара много хора да се събуждат и предприемат действия в ограничаването на човешка дейност, която вреди на природата. В тази битка участваме всички и всеки може да допринесе за всеобщото благо. Ето нашите 7 идеи за по-природосъобразен начин на живот, които освен, че ще бъдат поезни за планетата, ще ви спестят и някой лев.

 

1.Изберете алуминий и стъкло.

Рециклирането на една консерва ще спести енергия, която е достатъчна да захрани телевизорът ви за 3 часа. Стъклото пък може да се преработва безброй пъти. В нашето семейство използваме стъклени шишета от сок, за да пазаруваме прясно мляко от млекомат в града. Това ни спестява пари от опаковки. Откакто жена ми го подквасва с кисело мляко у дома, спряхме да пазаруваме такова в пластмасови кофички. Всичко това ни спестява и доста пари, а аз по-вкусно кисело мляко не съм опитвал.

2. Ограничете еднократната пластмаса.

Не искаме да мразите пластмасата. От нея се правят чудни каски, детски столчета, спортни шишета, шейкъри, кутии. Проблемът е там, където тя е за еднократна употреба. Вече се налагат политически ограничения на пластмасата за еднократна употреба, така че все по-често ще ни се налага да свикваме с по-малко пластмаса за еднократна употреба като сламки, клечки за уши, пластмасови прибори. Вече има екологични заместители по магазините. Това, което може да направите е да носите своя торба в хранителните магазини, което спестява и пари. Носете си една голяма и здрава чанта в багажника и я използвайте при всяко пазаруване. Добра идея е и да си купите пластмасово шише за вода, което да носитите навсякъде с вас.

3. Събирайте разделно

Когато рециклирате, допринасяте за преизползването на много от пластмасата за еднократна употреба. Това носи и други позитиви. С торбите от нашия магазин, ще спестите от еднократни найлонови пликчета. Освен, че се намаля честотата на изхвърляне на голамата част от отпадъците, някой път може да преизползвате част от него. Когато премахнете органичният отпадък от суровините е по-сигурно, че пластмасата ще бъде преработена и ще запази високото си качество. За това е важно да се изплакват замърсените отпадъци и да се изхвърлят разделно. Наша грижа е да се отнасяме с уважение към суровините и да гледаме на тях като на нещо постоянно трансформиращо се в други форми с други предназначения. Както всичко в природата.

4. Посадете градина

Дали ще отглеждате домати зад блока или босилек в хола – няма значение. Важното е да имате растения за които да полагате грижи. Това със сигурност ще допринесе благоприятно на околната среда, ще добави много свеж вкус към гозбите ви, както и повече въздух за всички нас.

5. Компостирайте

Когато отделяте органичният отпадък от пластмасата, алуминият, стъклото и хартията, вие може да го съхраните в кухненски компостер с капак. В него може да изхвърляте всички хранителни отпадъци като обелки на домати, краставици, части от месо и риба, кафе, обелки от яйца и други остатъци от храна. Там всичко това ще изгние и ще се превърне в биотор, с който може да торите градината. Важно е само да поръсвате с трици за компостиране и да държите капака затворен, за да не мирише. Жестоко, нали? Така няма да се налага да купувате тор за цветятата и салатата.

6. Пестете електричество

Телевизорът работи, а никой не гледа? Лампата в коридора свети? Компютърът заспива, вместо да бъде изключен? Ако всичко това ви се струва познато, да знаете, че ви струва и пари. Направете всеки ден – ден на земята, когато обръщате внимание и управлявате ефективно електричеството около вас. Купувайте скъпи електроуреди, които пестят ток. В последствие ще сте по-на сметка.

7. Пестете водата

Най-ценният ресурс на планетата ни. Без нея, освен че нямаше да можем да се изперем, измием и изкъпем, нямаше да има и живот . За това, следващият път, когато чуете водата да тече без да се използва, завъртете кранчето. Можем да мием зъбите си над мивката и без шуртяща вода за фон. Когато минем чинии, по-бързо и приятно ще бъде, ако първо ги насапунисаме и след това ги измием. Така хем ще измием по-бързо, хем ще спестим и вода.

Това бяха нашите 7 начина за по-екосъобразен начин на живот през новата година. Надяваме сме идеите да са ви били полезни и вдъхновяващи. Бъдете здрави!